HCL Written test Paper c questions

HCL Written test Paper c questions
1. Which of the following about the following two declaration is true
i ) int *F()
ii) int (*F)()

Choice :
a) Both are identical
b) The first is a correct declaration and the second is wrong
c) The first declaraion is a function returning a pointer to an integer and the second is a pointer to function returning int
d) Both are different ways of declarin pointer to a function
Ans:c)
2. What are the values printed by the following program?
#define dprintf(expr) printf(#expr “=%d\n”,expr)
main()
{
int x=7;
int y=3;
dprintf(x/y);
}
Choice:
a) #2 = 2 b) expr=2 c) x/y=2 d) none
Ans : c)x/y=2
3. Which of the following is true of the following program
main()
{
char *c;
int *p;
c =(char *)malloc(100);
p=(int *)c;
free(p);
}
Ans : The code functions properly releasing all the memory allocated
4.output of the following.
main()
{
int i;
char *p;
i=0X89;
p=(char *)i;
p++;
printf(“%x %x\n”,p,i);
}
Ans : 0X8A
5. Which of the following is not a ANSI C language keyword?
Ans : Function
6. When an array is passed as parameter to a function, which of the following statement is correct choice:
a) The function can change values in the original array
b) In C parameters are passed by value. The funciton cannot change the original value in the array
c) It results in compilation error when the function tries to access the elements in the array
d) Results in a run time error when the funtion tries to access the elements in the array
Ans : a)
7. The type of the controlling expression of a switch statement cannot be of the type
a) int b) char c) short d)float e) none
Ans : d) float
8.What is the value of the expression (3^6) + (a^a)?
a) 3 b) 5 c) 6 d) a+18 e) None
Ans : 5
9. What is the value assigned to the variable X if b is 7 ?
X = b>8 ? b <<3 : b>4 ? b>>1:b;
a) 7 b) 28 c) 3 d) 14 e) None
Ans : 3;
10. Which is the output produced by the following program
main()
{
int n=2;
printf(“%d %d\n”, ++n, n*n);
}
a) 3,6 b) 3,4 c) 2,4 d) cannot determine
Ans : b) 3,4
11. What is th output of the following program?
int x= 0×65;
main()
{
char x;
printf(“%d\n”,x);
}
a) compilation error b) ‘A’ c) 65 d) unidentified
12. What is the output of the following program
main()
{
int a=10;
int b=6;
if(a=3)
b++;
printf(“%d %d\n”,a,b++);
}
a) 10,6 b)10,7 c) 3,6 d) 3,7 e) none
Ans : d) 3,7
13. What can be said of the following program?
main()
{
enum Months {JAN =1,FEB,MAR,APR};
Months X = JAN;
if(X==1)
{
printf(“Jan is the first month”);
}
}
a) Does not print anything
b) Prints : Jan is the first month
c) Generates compilation error
d) Results in runtime error
Ans : b)
14. What is the output of the following program?
main()
{
char *src = “Hello World”;
char dst[100];
strcpy(src,dst);
printf(“%s”,dst);
}
strcpy(char *dst,char *src)
{
while(*src) *dst++ = *src++;
}
a) “Hello World” b)”Hello” c)”World” d) NULL e) unidentified
Ans : d) NULL
15. What is the output of the following program?
main()
{
int l=6;
switch(l)
{ default : l+=2;
case 4: l=4;
case 5: l++;
break;
}
printf(“%d”,l);
}
a)8 b)6 c)5 d)4 e)none
Ans : c)5
16. What is the output of the following program?
main()
{
int x=20;
int y=10;
swap(x,y);
printf(“%d %d”,y,x+2);
}
swap(int x,int y)
{
int temp;
temp =x;
x=y;
y=temp;
}
a)10,20 b) 20,12 c) 22,10 d)10,22 e)none
Ans : d)10,22
17. What is the output of the f
ollowing problem ?

#define INC(X) X++
main()
{
int X=4;
printf(“%d”,INC(X++));
}
a)4 b)5 c)6 d)compilation error e) runtime error
Ans : d) compilation error
18. what can be said of the following
struct Node {
char *word;
int count;
struct Node left;
struct Node right;
}
a) Incorrect definition
b) structures cannot refer to other structure
c) Structures can refer to themselves. Hence the
statement is OK
d) Structures can refer to maximum of one other structure
Ans : c)
19. What is the size of the following union. Assume that the size of int =2, size of float =4 and size of char =1.
Union Tag{
int a;
flaot b;
char c;
};
a)2 b)4 c)1 d) 7
20. What is the output of the following program? (has been used to indicate a space)
main()
{
char s[]=”Hello,.world”;
printf(%15.10s”,s);
}
a)Hello,.World…
b)….Hello,.Wor
c)Hello,.Wor….
d)None of the above
(1) The combined length of the longer two pieces of rope is 12 metres.
(2) The combined length of the shorter two pieces of rope is 11 metres.
(A) (B) (C) (D) (E)
21. A certain company paid bonuses of Rs. 125 to each of its executive emplyees and Rs 75 to each of its nonexecutive employees. If 100 of the employees were nonexecutive, how
many were executive?

1) The company has a total of 120 employees
2) The total amount that the company paid in bonuses to its employees was Rs.10,000
(A) (B) (C) (D) (E)
22. What fraction of his salary did Mr. Johnson put into savings last week ?
1) Last week Mr.Johnson put Rs 17 into savings.
2) Last week Mr.Johnson put 5% of his salary into savings.
(A) (B) (C) (D) (E)
23. Each M-type memory unit will increase the base memory capacity of a certain computer by 3 megabytes. What is the base memory capacity, in megabytes, of the computer ?
1) 2 M-type memory units will increase the computer’s base memory capacity by 300%
2) The memory capacity of the computer after 2-M type memory units are added to the base memory capacity, is 1.6 times the memory capacity of the computer after 1 M-type unit is
added to the base memory capacity.
(A) (B) (C) (D) (E)
24. What fractional part of the total surface area of cube C is red?
1) Each of 3 faces of C is exactly 1/2 red
2) Each of 3 faces of C is entirely white
(A) (B) (C) (D) (E)
Section-C
Instructions ALL NUMBER USED ARE REAL NUMBERS FOLLOWING EACH QUESTIONS ARE FIVE POSSIBLE ANSWERS LABELED
A).B).C).D)&E).TICK THE BEST CHOICE.

14. How many of the integers between 25 and 45 are even ?
(A)21 (B)20 (C)11 (D)10 (E)9
Ans : d)10
15. If taxi fares were Rs 1.00 for the first 1/5 mile and Rs 0.20 for each 1/5 miles thereafter. The taxi fare for a 3-mile ride was
(A)Rs 1.56 (B)Rs 2.40 (C)RS 3.00 (D)Rs 3.80 (E)Rs 4.20
Ans : d)Rs 3.80
16. A computer routine was developed to generate two numbers (x, y) the first being a random number between 0 and 100 inclusive, and the second being less than or equal to the
square root of the first. Each of the following pair satisfies the routine EXCEPT

(A) (99.10) (B) (85.9) (C) (50.7) (D) (1.1) (E) (1.0)
Ans : A) (99.10)
17. A warehouse had a square floor with area 10,000 sq.meters. A rectangular addition was built along one entire side of the warehouse that increased the floor by one-half as much as the original floor. How many meters did the addition extend beyond the original buildings ?
(A)10 (B)20 (C)50 (D)200 (E)500
Ans : c) 50

No comments:

 
Top Blogs