Physica photoelectriceffect viva questions

Physica photoelectriceffect viva questions

01. What is Photoelectric effect?

02. What is Work function?

03. Define Threshold frequency and Threshold wavelength.

04. What is stopping potential?

05. Can the work function depend on wavelength of the incident light?

06. 1 Joule = ______________ eV

07. In explaining the photoelectric effect which nature of light is considered. (particle or wave)

08. Which type of materials are used in Photoelectric effect? What are they?

09. Why alkali metals are used in photoelectric effect?


Physics galvanometer Viva questions

Physics galvanometer Viva questions

01. What is meant by figure of merit of galvanometer?

02. State Ohm’s law.

03. What are Ohmic and non-Ohmic conductors? What is the shape of graph drawn between V and I in those cases?

04. What happens if P and Q are interchanged?

05. What is the use of Galvanometer?

06. What is the use of Commutator?

07. What is the difference between a galvanometer and an ammeter?

08. Why ammeter is always connected in series in a circuit?

09. What are units of e.m.f?

Physics wedgefilim Viva questions

01. What is the principle involved in wedge film?

02. What is a wedge shaped film?

03. What is superposition principle?

04. Define interference.

05. What are coherent sources?

06. What is a mono chromatic source? Give example.

07. What is meant by least count?

08. What is the least count of traveling microscope?

09. Why a glass plate is placed at an angle 450?

10. Instead of sodium vapor lamp if we use mercury source, is there any change in fringe pattern.

11. Why the readings are taken by coinciding the cross wire with dark fringes?

12. What are the uses of wedge film experiment?

13. What are the different types of phenomenon exhibited by light?

14. Which phenomenon of light is considered in explaining ‘interference’?

Physicslab Sonometer Viva Questions

Physicslab Sonometer Viva Questions
01. What is the principle involved in Sonometer experiment?
Ans: Resonance
02. Which type of waves are produced in Sonometer experiment?
Ans: Stationary Transverse waves
03. What are transverse waves?
Ans: If the vibrations of the particles are perpendicular to the propagation of the wave, those waves are said to be transverse waves.
04. Which type of transformer is used in sonometer experiment and what is it?
Ans: Step down transformer. It is a device, which converts high voltage currents to low voltage currents.
05. What is resonance?
Ans: If the applied frequency is equal to the natural frequency of a vibrating body then the body vibrates with maximum amplitude.
06. Why horseshoe magnet is used in sonometer experiment?
07. Why the current in ammeter sets as 1amp?
Ans: If you keep more current heat is generated and if we keep less than 1amp the wire vibrates with less amplitude.
08. What is the use of rheostat?
Ans: It is a variable resistance.
09. What is the frequency of a.c mains in INDIA?
Ans: 50 Hz.
10. What is the frequency of DC?
Ans: Zero

11. Why the sonometer box contains holes?

12. What are the differences between free vibrations and forced vibrations?

13. What is meant by linear density?

14. What is frequency?


 
Top Blogs